Glutenfrit mørkt kernebrød

Savner du et lækkert brød som kan bruges som “rug”-brød, så er dette brød godt.

Opskriften er inspireret af opskriften på Ro-brød fra H.U.G Bageri. Du kan finde den oprindelige opskrift på deres Instagram.

Brug de glutenfrie meltyper, du lige nu har der hjemme. Pas på med at erstattet alt med rismel alene, men brug også mel af majs, havre, sorghum, teff, boghvede, kikærter, hirse, mv.

Opskriften her er tilpasset mængdemæssigt og i forhold til dejens fugtighed, dvs. jeg kommer lidt mere mel i, da brødet i vores ovn blev lidt for fugtigt. Så min opfordring er – prøv jer frem.

Tilberedningstiden er ca. 30 min til at gøre dejen klar, herefter kører den 15 min i køkkenmaskinen, hviler min 6 timer på køkkenbordet eller natten over og to timer på køkkenbordet. Sættes i en kold ovn og bages i ca. 1 t 10 min.

Jeg har en dejlig stor køkkenmaskine, så jeg tager vand, gær, salt og loppefrøskaller og kører det ved lav hastighed, mens jeg finder de øvrige ingredienser. Så bliver de hældt i, og det hele får lov til at køre 15 min.

De tørre ingredienser incl. tørgær kan blandes på forhånd og opbevares i glas, så er det klar til brug (så kan min mand også selv bage). Der skal så blot hældes vand og olivenolie i skålen, de tørre ingredienser hældes direkte fra glasset og i, og det hele køres til dejen er blevet god fast.

Tørre ingredienser klar til brug

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 1/2 ts tør gær (den orange fra helsekosten)
  • 14 g loppefrøskaller
  • 2 tsk havsalt
  • 2 spsk carob (kan udelades, men giver smag og farve)
  • ½ tsk koriander
  • ½ tsk kardemomme
  • Lidt friskrevet muskatnød
  • 120 g hørfrø
  • 70 g majsmel
  • 135 g glutenfrit fuldkornsmel (bland forskellige typer – se kommentar)
  • 130 g glutenfri havregryn/boghvedeflager/hirseflager – bland gerne
  • 150 – 250 gr frø/kerner efter eget valg – boghvedekerne, solsikkekerner, græskarkerner, mv. – bland gerne

Fremgangsmåde

  • Kom vand i en skål, tilsæt gær og loppefrøskaller og salt, og rør det sammen med et piskeris, så loppefrøene er fordelt
  • Vej resten af ingredienserne af og tilsæt det til væsken
  • Rør det hele godt sammen, evt. på røremaskine i ca. 15 minutter
  • Kom dejen op i en smurt rugbrødsform
  • Drys kerner eller frø på dejen og kom et klæde over
  • Lad dejen hæve ca. 6-8 timer, eller sæt den i køleskabet natten over og tag den ud 2 timer før bagning
  • Sættes ind i en kold ovn og bages ved 200 grader varmluft i ca. 1 time og 10 minutter.
Bageform af bøgetræ med hul til stegetermometer

Træformen er fra hjemmeriet, hvor de har den i flere størrelser. Opskriften er til 2 liters formen. Der er meget fint et hul til termometeret, så det er muligt at bage efter kernetemperatur på 98 gr. Det passer meget godt med 1 time og 10 min.