Er gluten okay eller ikke okay?

At spise gluten eller udelade det fra kosten er et “varmt emne”.

Min holdning er, at lade det komme an på en prøve. Udelad gluten i en periode på 6 – 8 uger og genintroducer det over et par dage. På den måde er det muligt for dig at vide, om det har en effekt.

Der er studier, der viser, at gluten kan være med at forværre autoimmune sygdomme. Fx er det både almindelig erfaring i behandlerkredse og vist i studier, at det at udelade gluten kan få antistoffer i forbindelse med fx Hashimotos til at falde og bidrage til at få den autoimmune reaktion i ro1.

Det er også min erfaring. Jeg er overbevist om, at grunden til, at mine antistoffer er i ro og under øvre grænse, blandt andet skyldes min glutenfrie levevis.

Gluten er et protein, der findes i de forskellige hvedetyper (og i rug og byg samt i forurenet havre). Gluten består blandt andet af to proteiner – gliadin og glutenin – der er bundet til et kulhydrat Beta-glucan.

Gluten kan genere tarmen, så der opstår det, vi kalder, utæt tarm2. Det betyder for vores tarm, der består af blot et cellelag, at de bindinger, der binder cellerne sammen, kan blive brudt, og der opstår “huller” i tarmen, så proteiner og patogener kan trænge ud i blodbanen. Det kan give en række en immunreaktioner med bl.a. øget mængder af signalstoffet IL-23. Netop øget IL-23 sættes i forbindelse med en række autoimmune lidelser3.

Kilde: Researchgate

Gluten kan også give anledning til reaktioner af neurofysiologisk karakter, da et utilstrækkeligt optag af proteinerne kan føre til dannelse af peptider, som passer ind i vores opiatreceptorer. Dvs. gluten kan give en morfinlignende reaktion i kroppen og dermed skabe et afhængighedslignende forhold. Disse morfinlignende peptider kan måles i urinen (forhøjede urinpeptider).

Alt i alt vil det komme an på de symptomer, man oplever, og det vil kunne lade sig gøre ved simpel udeladelse i en relativt kort periode at finde ud af, om der er en reaktion på gluten.

Vil du gerne leve glutenfrit, så er der nogle faldgruber, som du bør undgå. Det er vigtigt ikke bare ukritisk at købe glutenfrie produkter, da de kan være helt uden væsentlig næring. Derudover findes gluten “skjult” i mange produkter. Det kan være i dressinger og i fx senneps-dild dressing til gravad laks.

Der kan være flere måder at leve glutenfrit på. Jeg har levet glutenfrit siden sommer 2013, og jeg har været mange af faldgruberne igennem, men jeg har også fundet en vej, der virker for mig. Og jeg giver gerne min viden videre.

Kilder

1 Krysiak R et al: The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study

2 Fasano A: Surprises from Celiac Disease